zaterdag 28 december 2013

Lang leve de TV

Deze middag ben ik een kijkje gaan nemen in Gent in de Sint-Pietersabdij. Daar kan je namelijk van 1/11/2013 tot 27/04/2014 terecht voor de tentoonstelling van Lang leve de TV.

In de tentoonstelling Lang leve de tv! 60 jaar televisie krijg je de unieke kans om een blik te werpen achter de schermen van een selectie inmiddels legendarisch geworden televisieprogramma’s.
Je wandelt er door meer dan 2000 m² televisiedecor en ontdekt er hoe televisie in de laatste zestig jaar is geëvolueerd van een curiosum naar een niet meer weg te denken massamedium. Je beleeft er de evolutie van de eerste ‘zwarte kastjes’ in de huiskamers van de jaren 1950 naar het digitaal televisiekijken op tablets van vandaag. Je presenteert er zelf het journaal of weerbericht, maakt foto’s in de keuken van Dagelijkse Kost of waant je Joske Vermeulen in het decor van de Gaston en Leo eindejaarsshow.

Vandaag waren Pol, Bieke en Pascal uit F.C. De Kampioenen aanwezig en kon je met hen een praatje slaan.
De kantine van F.C. De Kampioenen doet trouwens voor de hele duur van de tentoonstelling dienst als expocafé en ook de keuken van Pascalleken is één van de vele decorsets op Lang leve de tv!

Het is een echte aanrader. Ik stond versteld van de vele decors die we gezien hebben, de evolutie van de televisietoestellen en de - programma's.
Ook voor kinderen is dit zeker de moeite waard. Zij kunnen zich uitleven op de decors en wanen zich bij 'Kulderzipken', in het huis van Samson & Gert, bij Kaatje, in de bureau van Sanitechniek uit Thuis, in de keuken van Pascalleken, bij Galaxy Park, bij Mega Mindy... En ze kunnen er zelf het weer of het nieuws presenteren. De tentoonstelling toont voor elke leeftijd wel iets, dus ook met kleinere kinderen kan je hier terecht.
Ook kan je hier perfect rond werken in de klaspraktijk. Zo kan het passen binnen de lessen wero over de geschiedenis. Het kan ook passen binnen een lessenreeks beeld / drama i.v.m. decors. Zo kunnen de kinderen eens zien hoe decors van op televisie gemaakt zijn en hoe ze er uit zien.

Het was voor mij toch wel grensverleggend om hier naartoe te komen. Normaal gezien hou ik niet zo van musea en tentoonstellingen, maar deze was echt magnifiek!

Het nieuws presenteren
Ik moest kloppen, want de bel doet het niet!
Bij Samson & Gert
Joske Vermeulen
Kulderzipken
In de keuken van Pascalleken
Sanitechniek
Mega Mindy
De keuken van Jeroen Meus
De kantine van F.C. De Kampioenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten